אז מה זה ODT?
למעשה ODT הוא ראשי תיבות של OUT DOOR TRAINING , כלומר אימון המתקיים בשטח ולא בכיתות הלימוד המקנות למידה חווייתית ומהנה.
אין הכוונה לאימון למטרות כושר גופני, אלא פעילויות חינוכיות ערכיות. סדנאות שונות עושות שימוש בשיטה זו והיא מתאימה להטמעת מסרים חינוכיים בתחומים שונים כגון שיתוף פעולה, מנהיגות ועוד…
פירוש המושג ODT מורכב משני חלקים:
הראשון – Outdoor: הכוונה היא אל הסביבה בה תבוצע הפעילות, כשבדרך כלל יהיה זה שטח פתוח כלשהו כמו: חוף הים, טבע מסודר ומגודר או טבע פראי. יתכן גם שילוב פעילויות בשטחים מגוונים באותה סדנא.
השני- Training: כאן הכוונה היא לתהליך עצמו בו המשתתפים רוכשים מיומנויות שונות ומשפרים כישורים על ידי התנסויות רבות ומגוונות הכוללות פעילויות שונות.
פעילות זו מתבססת על כך שהמשתתפים עוברים ומתנסים בסביבה שאינה מוכרת להם כסביבת עבודה ו/או כמרחב שבו הם שוהים ביום יום, כך שאינם בהכרח יחושו בו בנוח או תחושה של מקום מוכר ובטוח
מטרתה העיקרית של פעילות ה-ODT הינה לעזור ולטפל בקשיים שונים, הצצים ועולים בקרב הקבוצה (קשיים טבעיים ונפוצים) וכן גם תורמת לגיבוש הקבוצה ועל כן המשימות שנבחרות מתבססות, בהתאם, על תיאוריות מתחום הפסיכולוגיה, פסיכיאטריה, אימון אישי, ניהול ועוד. הכל על פי צרכי המשתתפים הספציפיים.
באמצעות פעילויות ODT ניצור למידה ופיתוח מיומנויות שונות:
★ יצירת תכנון אסטרטגי
★ שיקוף תהליכים אישיים
★ תקשורת בין אישית
★ תקשורת בקבוצה
★ הקשבה
★ העצמה אישית וקבוצתית
★ אני כחלק מהקבוצה
★ עבודת צוות
★ שיתופי מידע
★ בניית תוכניות עבודה
לסיכום: הסדנאות והפעילויות המאתגרות של ODT, הנעשות מחוץ לאזורי הנוחות של המשתתפים בהן ומותאמות לצרכים שלהן, עוזרות ללא ספק ללמידה חווייתית של מיומניות שונות הנדרשות לנו בין אם ביום יום ובין אם במסגרת העבודה, מעצימות את היחיד ואת הקבוצה, מחזקות משחררות ו״על הדרך״ גם מהנות.
למה דווקא ODT?
פעילות ODT מקדמת את הקבוצה להצלחה. מקנה להם כלים להתמודדות עם בעיות ודילמות שנתקלים במהלך היום יום.
הקבוצה מצפה לארגון יום כיף מתישהו במהלך השנה והם יהיו חסרי סבלנות לגלות איזו פעילות הוזמנה עבורם בכל פעם. ימי גיבוש הפכו להיות דבר שבשגרה ודווקא אלה שלא מארגנים ימי גיבוש כאלה על בסיס קבוע נחשבים לחריגים ויוצאי דופן. בסיום יום הפעילות הקבוצה תהיה במצב של התרוממות רוח ונפש, מצב רוח מרומם.
פעילויות גיבוש לצוות התגלו כבר מזמן כפעילויות שלא רק מגבשות בין חברי הצוות אלא משפרות בצורה משמעותית את התפוקה שלהם ואת דרך העבודה שלהם. מספיק יום אחד של פעילות מחוץ למקום הלימודים/העבודה כדי שהמשך העבודה לאחר מכן יהיה הרבה יותר פורה ויעיל עבור כל חברי הקבוצה, מה שגם ישפיע על הביצועים של הקבוצה כולה. מכאן קל להבין שפעילויות ODT שמאורגנות כפעילות גיבוש משאירות הרבה טעם טוב בקרב הקבוצה והם ימשיכו לסבר עליהן ולהיזכר בחוויות אודותיהן גם זמן רב אחרי שהסתיימו.
חשוב מאד לקחת את הזמן בארגון יום הגיבוש, לבחון היטב את האפשרויות ולהתאים אותן לקבוצה, למזג האוויר בחוץ ולאופי הפעילות הרצויה. כך אט אט ייבנה יום הגיבוש ומי שאחראי על הפעילות ימצא בדיוק את התמהיל הנכון והמתאים ביותר. לעיתים אפשר וכדאי לשתף את הקבוצה בהכנות ליום הבלתי שגרתי שלהם, אך פעמים רבות כדאי דווקא לשמור בסוד את ההכנות ולהפתיע אותם ממש ברגע האחרון..
סדנאות ODT יכולות להיות כלי מצויין על מנת ליצור גיבוש ושיתוף פעולה בין חברי הקבוצה; קבוצה אשר יכולה להיות תלמידים במערכת החינוך או קבוצת עובדים. הגיבוש ושיתוף הפעולה הם ערכים מאוד חשובים עבור בתי הספר זוהי התשתית ההכרחית להמשך שנת לימודים מוצלחת; עבור ארגונים זוהי הדרך להשיג יותר מהעובדים (באמצעות שיפור יכולותיהם האישיות).
סדנאות ODT הן לא רק לצורך השגת גיבוש ושיתוף פעולה, ניתן להשיג באמצעותן גם דברים אחרים, כמו למשל שיפור המנהיגות. במקרים אלוחוץהפעילויות מעודדות את תכונות המנהיגות כמו החשיבה מחוץ לקופסה, עבודת הצוות, הקשבה ויכולות תקשורת. אלו הם כלים של העצמה אישית אשר תורמים באופן אישי למשתתפי הפעילות בכל תחומי החיים. אם אלו תלמידים בבתי הספר, או קבוצה של עובדים, גם הארגון או מוסד הלימודים מרוויחים מכך.
לסיכום, סדנאות ODT הן פעילות מומלצת לכל הגילאים. ביכולתן לחולל שינוי אמתי בצורת המחשבה והם באים לידי ביטוי בשטח, במהלך העבודה.